۱۳۹۰ فروردین ۲۸, یکشنبه

دانشجويان ايراني در هند سالانه حدود يكصد ميليارد تومان هزينه مي كنند



دهلي نو - رايزن علمي سفارت جمهوري اسلامي ايران در هند گفت: دانشجويان ايراني در هند سالانه نزديك به يكصد ميليارد تومان براي تحصيلات دانشگاهي خود هزينه مي كنند.
'محمد حسين كريم' در مصاحبه اي اختصاصي با ايرنا افزود: يكصد هزار دانشجوي خارجي از حدود 50 كشور دنيا در دانشگاه هاي هند مشغول تحصيل هستند كه حدود هشت هزار نفر آنان ايراني مي باشند.

سرپرست دانشجويان ايراني مشغول به تحصيل در شبه قاره هند گفت: با هزينه اي كه دانشجويان ايراني در هند صرف مي كنند مي توان مخارج پنج دانشگاه در ايران را پرداخت كرد.

كريم افزود: براي توسعه صنعت آموزش عالي كشور سرمايه گذاري كلاني شده و بايد تمهيداتي اتخاذ شود تا روند خروج جوانان ايراني دست كم براي تحصيل در دوره هاي كارشناسي، كاهش يابد.

وي دستيابي به اطلاعات درست درباره چگونگي تحصيل در خارج از كشور را مهم ترين ضرورت براي جوانان متقاضي ادامه تحصيل در كشورهاي خارجي و خانواده هاي آنان دانست.

كريم تاكيد كرد: انتظار اين است كه به جاي تبليغ براي مصرف زدگي در رسانه ملي، صنعت آموزش عالي كشور تبليغ شود و اطلاعات به روز و به موقع دانشگاه هاي خارج از كشور را در اختيار خانواده ها و جوانان علاقه مند قرار دهند.

وي اضافه كرد: زماني كه جوانان شرايط ورود به دانشگاه و ادامه تحصيل را آسان و ميسر بدانند يقينا انگيزه اي براي خروج از كشور به ويژه براي تحصيل در مقاطع پايين دانشگاهي نخواهند داشت.

نماينده علمي وزارتخانه هاي علوم تحقيقات وفناوري و بهداشت و درمان وآموزش پزشكي در شبه قاره هند افزود: در هندوستان از هشت هزار دانشجوي ايراني در مقاطع مختلف، حدود 40 درصد در حوزه جنوبي بنگلور، ميسور و حيدر آباد، 40 درصد در حوزه مركزي پونا و بمبئي و فقط 20 درصد درحوزه شمالي دانشگاه هاي مركزي دهلي، چنديگر، عليگر و بنارس و كارنال مشغول تحصيل هستند.

وي گفت: متاسفانه بيش از 50 درصد دانشجويان حوزه هاي جنوبي و مركزي هند شامل بنگلور و پونا درمقاطع كارداني و كارشناسي مشغول تحصيل هستند و بيشترين آسيب پذيري در دوره كارشناسي به چشم مي خورد.

وي ادامه داد: بيش از 70 درصد دانشجويان ايراني در مناطق شمالي هندوستان در دوره هاي تحصيلات تكميلي دكتري و كارشناسي ارشد مشغول تحصيل هستند كه خوشبختانه آسيب پذيري بسيار اندك و ناچيزي دارند.

كريم گفت: دانشجوياني كه در مناطق جنوبي و مركزي هندوستان در مقطع تحصيلي كارشناسي مشغول تحصيل هستند علاوه بر غربت زدگي به دليل تجربه كم و آسيب پذيري بالا، بعضا دچار مشكلات آموزشي، اجتماعي، فرهنگي و مقررات قانوني مي شوند.

وي با يادآوري اينكه تعداد صندلي هاي دانشگاهي دوره كارشناسي در داخل كشور بيش از ظرفيت تقاضا در اين مقطع است تاكيد كرد: در اين شرايط ضرورتي ندارد كه خانواده هاي ايراني، فرزندان و جوانان خود را براي تحصيل در اين دوره ها به خارج از كشور بفرستند.

وي گفت: البته لزوم گسترش و توسعه صنعت آموزش عالي كشور و تحصيلات تكميلي به ويژه دوره هاي تحقيقاتي و دكتري در مسير تبادل استاد و دانشجو و پژوهشگر را نمي توان ناديده گرفت.

رايزن علمي و سرپرست دانشجويان ايراني درشبه قاره هند گفت: ارزيابي وزارت علوم از دانشگاه هاي خارجي براساس شاخص هاي علمي بين المللي بيست گانه كاملا دقيق و علمي است و وزارت علوم نيز درخصوص ارزشيابي اعتبار دانشگاه هاي خارجي، يك شبه تصميم نمي گيرد بلكه ممكن است ارزيابي كارشناسي و دقيق دانشگاه هاي يك كشور به مدت شش ماه تا يكسال به طول بيانجامد.

به گفته وي، ارزيابي مجدد اعتبار دانشگاه هاي هندوستان در وزارت علوم نزديك به يكسال به طول انجاميده و در دو مرحله از بين 400 دانشگاه در سراسر هند حدود 140 دانشگاه و در نهايت 66 دانشگاه در گروه عالي و خوب معتبر تشخيص داده شده كه اسامي آنها از ماه گذشته بر روي پايگاه اطلاع رساني اداره كل دانش آموختگان وزارت علوم قرار گرفته است.

وي ادامه داد يقينا بعضي از دانشجويان ضعيف خارجي و ايراني ممكن است توان ورود به اين دانشگاه هاي معتبر و فيلتر شده را نداشته و در نتيجه جهت ثبت نام دردانشگاه هاي غير معتبر و دستيابي به مدرك از دانشگاه غير معتبر مرتكب تقلب و يا تخلف نيز بشوند اما همه فارغ التحصيلان ايراني خارج از كشور را با يك چوب راندن جفا است.

وي گفت: متاسفانه در اين ميان تبليغات سودجويانه بعضي از موسسات و دلالان براي خانواده ها و جوانان ايراني بسيار گسترده تر از رسانه هاي عمومي و ملي بوده و اين جفا مضاعف به جوانان ايراني جوياي علم است.

وي ادامه داد: ارتباط اين گونه واسطه هاي منفعت طلب بيشتر با دانشكده ها و دانشگاه هاي مساله دار بوده است كه خوشبختانه براساس رويكرد جديد علمي ايران همه اين گونه دانشكده ها ودانشگاه ها از فهرست وزارت علوم حذف شده و در نتيجه، بازار اين گونه سود جويان در شهرهاي پونا و بنگلور بسيار كساد شده است.

كريم گفت: خوشبختانه با راهكارهاي اتخاذ شده از سوي وزارت علوم و وزارت بهداشت و اطلاع رساني گسترده، ورود جوانان ايراني متقاضي ادامه تحصيل در دانشگاه هاي هندوستان در سال جاري ميلادي، بيش از 50 درصد كاهش نشان مي دهد.

وي تصريح كرد: از طرف ديگر نيز نبايد اهميت دانشگاه هاي ايران و هند در منطقه شرق دنيا را ناديده گرفت چراكه بعنوان مثال، حدود 20 دانشگاه منطقه اي و مركزي هند از جمله دانشگاههاي دهلي, بنارس, كرالا چنايي , عليگر, روركي, پوسا ,كارنال, حيدر آباد, اي اي تي , ايي اي ام ,اي سي آر و بمبئي درميان دانشگاه هاي غرب و شرق دنيا جايگاه تك رقمي و دورقمي دارند.

وي تاكيد كرد: همه فارغ التحصيلان و مراكز دانشگاهي هند و ايران را با يك چوب، تازيانه زدن خيانت به تعليم و تعلم است.

وي همچنين در خصوص تبليغات گسترده اخير درخصوص آموزش زبان انگليسي درهند نيز گفت: همانگونه كه قبلا نيز اعلام كرده ايم عده اي به بهانه آموختن زبان انگليسي توسط دلالان و سود جويان از كشور خارج مي شوند كه ممكن است كه نه دانش آموز باشند نه دانشجو و در اصل اينها زبان آموز هستند كه جزء صنف و قشر دانشجو محسوب نمي شوند و مدارك دوره زبان آنان نيز در وزارت علوم ارزشيابي نمي شود.

اين مقام ايراني افزود: شايسته آن است كه ايران مقصد تحصيلات عاليه دانشجويان خارجي و ايراني باشد نه اينكه به مبدا خروج جوانان ايراني به مقصد كشورهاي غربي و شرقي براي ادامه تحصيل تبديل شود.

مديركل امور دانش آموختگان وزارت علوم نيز درمورد اقدامات انجام گرفته در رابطه با ارزيابي مجدد اعتبار دانشگاه هاي هندوستان به خبرنگار ايرنا گفت: سال گذشته، تمام دانشگاه هاي كشور هندوستان كه حتي در برخي ا‌ز آنها هيچ دانشجوي ايراني وجود نداشت با همكاري رايزن علمي ايران و كميسيون اعتبارسنجي وزارت علوم، مورد ارزيابي قرار گرفتند.

به گفته 'محمدحسين مجلس آرا' در جريان بازبيني و ارزيابي مجدد اعتبار دانشگاه هاي هندوستان، اعتبار نزديك به 63 كالج آموزشي در اين كشور، تاييد نشده و از فهرست دانشگاه هاي معتبر از نظر وزارت علوم ايران، خارج شدند.

وي يادآور شد: البته هيچگونه نگراني براي دانشجوياني كه تحصيل خود در 63 كالج مذكور را قبل از اول مارس 2011 شروع كرده اند وجود نخواهد داشت چراكه مدرك اين افراد، پس از فارغ التحصيلي توسط وزارت علوم، قابل ارزيابي خواهد بود ولي مدرك افرادي كه پس از اين تاريخ در مراكز دانشگاهي غيرمتعبر، شروع به تحصيل كنند از نظر وزارت علوم ايران، نامعتبر شناخته مي شود.

مجلس آرا توضيح داد: تا پيش از ارزيابي جامع دانشگاه هاي هند، مراكز دانشگاهي اين كشور در سه گروه الف، ب و ج رده بندي شده بودند كه درحال حاضر، گروه ج حذف شده و تنها دو گروه الف و ب باقي مانده اند كه مدرك فارغ التحصيلي دانشجويان دانشگاه هاي گروه الف كه تعداد آنها به 70 مركز مي رسد، بدون هيچ گونه ارزيابي كيفي، ارزشيابي خواهند شد و كاملا معتبر هستند.

وي اضافه كرد كه مدرك فارغ التحصيلي دانشجويان برخي دانشگاه هاي گروه ب، ممكن است به ارزيابي كيفي نياز داشته باشد و دانشجويان ناچار باشند براي تاييد مدرك خود، تعدادي واحد درسي را در ديگر دانشگاه هاي معتبر بگذرانند.

مديركل دانش آموختگان وزارت علوم از دانشجويان ايراني خواست تا باتوجه به ظرفيت كافي دانشگاه ها در دوره هاي كارداني و كارشناسي پيوسته و ناپيوسته و همچنين سياست وزارت علوم مبني بر توسعه دوره هاي تحصيلات تكميلي، تا حد ممكن در دانشگاه هاي داخل كشور ادامه تحصيل دهند چراكه خروج اين افراد از كشور، علاوه بر برون رفت سرمايه هاي اقتصادي و انساني از كشور، مشكلات متعددي از جمله ناآشنايي به زبان و فرهنگ كشورهاي مقصد و غربت و دوري از خانواده را فراروي آنها قرار مي دهد.

خوشبختانه در يكي دو سال اخير به منظور كاهش روند خروج جوانان ايراني براي ادامه تحصيل در دانشگاه هاي خارجي، اقدامات مناسبي در وزارت علوم انجام گرفته كه افزايش ظرفيت پذيرش دانشجو در دوره هاي كارداني و كارشناسي به حدي كه از ميزان تقاضاي موجود، فراتر رفته است يكي از آنها به شمار مي آيد.

توسعه دوره هاي تحصيلات تكميلي نيز در زمره سياست هاي جدي وزارت علوم قرار گرفته تا به نياز و تقاضاي داوطلبان ادامه تحصيل در اين دوره ها پاسخ منطقي داده شود و درعين حفظ كيفيت آموزش و پژوهش مراكز دانشگاهي، دانشجويان بيشتري بتوانند در مقاطع كارشناسي ارشد و دكتري مراكز آموزش عالي داخل كشور به تحصيل بپردازند.

آساق** 589**310

انتهای خبر / خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا) / کد خبر 30341331